Loraxi López

lllustrator | App Developer

El blau sentimental de Maria Skłodowska Curie

Lambert Botey & Loraxi López

Inici d’una aventura literària
Marie Curie sempre ens havia fascinat, i per això vam decidir escriure’n un llibre sobre ella. La nostra admiració creixia a mesura que anàvem descobrint nous aspectes de la seva vida. Cada nova font ens oferia una perspectiva diferent, enriquint la nostra visió de Maria Skłodowska Curie. Infantesa i joventut a Polònia, primers anys a París, la Sorbona, Pierre Curie, les seves filles, els Premis Nobel…

Més enllà de la Ciència
El nostre projecte partia dels seus descobriments científics i pel fet d’haver-se fet un lloc en l’elit científica, que era eminentment masculina, però més enllà de la Curie investigadora ens vam trobar la Curie dona: una persona amb una fortalesa d’esperit immensa i una gran resiliència envers una vida que no va ser gens fàcil. Arribats en aquest punt, la nostra idea inicial va anar canviant i ens vam centrar a explicar el que hi havia darrere d’aquella dona entregada a la ciència. Malgrat que el rerefons de tota la història és real, la forma d’explicar-la no deixa de ser fruit de la visió que ens n’hem fet. Lògicament, al  fer-ho des la perspectiva de diferents personatges, tot el que escrivim és pura ficció; en cap cas, doncs, no és la transcripció de possibles diaris, cartes o pensaments.

Estructura i simbolisme
El llibre es divideix en set capítols, que corresponen als set nivells d’energia de l’àtom de radi. Inicialment, vam assignar diferents temes a cada nivell, com ara la seva mirada, identitat, ambicions, dolor, que més tard van servir com una guia orientativa per agrupar els esdeveniments de la seva vida. A més, està construït per tres elements: poemes, il·lustracions i una sèrie de textos descriptius, entesos no com a elements independents, sinó com un tot. Els poemes suggereixen o expliquen els estats d’ànim dels personatges. Les il·lustracions estan íntimament lligades a la part literària i sintetitzen algunes de les situacions que va viure o de les emocions que va sentir. Finalment, trobareu una sèrie de textos narratius, que podrien haver estat escrits per les persones que van viure amb ella i per la mateixa Maria.

Un llaç inseparable
També hem volgut retre homenatge a una de les persones que més importància van tenir en la vida de Maria i que sovint molts biògrafs obliden: ens referim a la seva germana, Bronia, que sempre li va allargar  la mà i amb qui va compartir les experiències més colpidores.

Cloenda d’un viatge inspirador
Aquest llibre no només és un viatge a través de la vida i l’obra de Maria Skłodowska Curie, sinó també una exploració de la profunditat de l’esperit humà, la perseverança davant l’adversitat i la passió per la descoberta. Amb aquesta obra, esperem il·luminar tant les contribucions científiques de Curie, com la força, la determinació i l’amor que van guiar la seva vida. A través de les pàgines, les il·lustracions i els poemes, volem oferir als lectors una finestra cap a l’ànima d’una dona que va canviar el món, recordant sempre que darrere de cada gran descobriment hi ha un cor valent i una història que mereix ser contada.

Explora el resultat d’aquest viatge, El blau sentimental de Maria Skłodowska Curie, disponible a Amazon.